fenrirÎn vremuri mai înţelepte decât ale noastre între triburile din Scandinavia exista obiceiul de a tăia unghiile morţilor, înainte de a-i îngropa. De asemenea, se obişnuia să se arunge bucăţi de piele în mormânt, înainte ca acesta să fie închis. Motivul îl ştiau cei bătrâni: corabia Naglfar, care va duce o parde din duşmanii zeilor la bătălia finală, este construită chiar acum din unghiile morţilor. Când va fi gata, lumea se va încheia. De asemenea, Vidar îl va ucide pe Fenrir, în acea bătălie cumplită, punându-şi cizma pe falca sa de jos şi apucând cu mâinile falca sa de sus, ca să îl rupă în două. Fiul lui Odin va avea nevoie, deci, de o cizmă puternică, iar bucăţile de piele de care vorbeam sunt micile contribuţii ale fiecăruia la această faptă de vitejie apocaliptică.

Privind în jur multă lume are impresia că Naglfar este deja gata, poate este chiar pe drum. Am arătat altundeva că ciclul încă nu este aproape de sfârşit, şi că ultima eră a sa se flă în viitor. Acesta nu este sfârşitul Kali Yuga, ci doar una din fazele sale. Totuşi, cred că ar fi util să revin asupra temei cu o precizare în plus, pentru cei care nu au rămas convinşi.

Am spus în celălalt articol al meu că acum ne aflăm în perioada dominaţiei stării a treia, sau a castei vaishya, casta celui care scrie aceste rânduri. Specific pentru această epocă va fi, deci, materialismul, adică ştiinţa modernă şi capitalismul. Primele încercări de impunere a stării a patra, sau a castei shudra s-au încheiat într-o înfrângere a acesteia: capitalismul a învins comunismul. La fel, primele victorii ale stării a treia, în cursul democraţiei antice, au fost de scurtă durată. Astăzi noi îi recunoaştem drept predecesori ai noştri întru modernitate, dar pe moment acel experiment s-a încheiat printr-o rectificare.

Ceea ce urmează, deci, înaintea sfârşitului ciclului nostru este o omenire după chipul şi asemănarea castei shudra. Aceasta este deja în pregătire, dar, cred eu, încă nu a venit. Dar atunci de unde impresia că am fi la final de ciclu? Ei bine, impresia este corectă, dar nu în felul în care ar crede mulţi.

Să ne amintim că fiecare subciclu este o imagine a ciclului mai mare din care face parte, exact aşa cum orice om este un microcosmos după imaginea macrocososului. Din moment ce era vaishya se află la sfârşit, fiind înlocuită din ce în ce mai mult, şi într-un ritm din ce în ce mai accelerat, de era shudra, este firesc să avem impresia că ceva se sfârşeşte. Avem, astfel, o pregustare a sfârşitului Kali Yuga, dar încă nu este vorba de sfârşitul Kali Yuga.

Mi-e teamă că Rectificarea finală se mai lasă aşteptată o vreme. Deocamdată să continuăm să tăiem unghiile morţilor, şi să nu uităm de bucăţile de piele pentru cizma lui Vidar.

Nidhogg

Advertisements